Google I/O 2022

Lubomír Blažek — 15. Květen 2022
Letos se v Kalifornii znovu odehrála velká vývojářská konference Google I/O a to po dlouhé době živě. Tu každoročně pořádá Google pro vývojáře z celého světa a představuje na ní novinky a hardware od Googlu.

Na celý úvodní keynote se můžete podívat v následujícím videu. Kde Google primárně představuje novinky v rámci Google Search, Assistenta, Androidu a nakonec i vlastního hardwaru. Došlo k představení Pixel 6A, Pixel 7, Pixel Watch, Pixel Buds Pro a Pixel Tabletu.

Teď k těm vývojářským novinkám, které určitě stojí za podívání se a zmíňku. A jde o následující přednášky.

Co je nového pro webovou platformu

Přednáška kde Una Kravets a Jake Archibald představují vývojářské novinky pro web. Od různých funkcí, přes CSS vlastnosti, nové HTML elementy, až po Javascriptové novinky.

Nutno dodat že některé z těchto věcí už aktivně používáme a některé plánujeme do budoucna používat. Jde o skvělé nové věci které posouvají web jako platformu kupředu.

State of CSS

Přednáška od profesionála v CSS Adama Argylea, který víc do podrobna představuje novinky v CSS.

Přechody mezi stránkami pro web

Obvzláště zajímavá je přednáška od Jakea Archibalda, který představuje nové API díky kterému je možno tvořit přechody mezi stránky tak, jako tomu je zvykem v nativních aplikacích. Momentálně jde o experimentální API, které je dostupné pod vlajkou v Google Chrome. Jeho uvedení do ostatních prohlížečů bude určitě nějaký čas ještě trvat, ale je to něco na co se můžeme do budoucna těšit.

Demo si můžete vyzkoušet na stránce https://http203-playlist.netlify.app/, musíte mít však verzi prohlížeče Chrome Canary a povolené flagy v chrome://flags a to document-transition a enable-experimental-web-platform-features.

Výhody PWA instalace

Další zajímavá přednáška je od Adriany Jara, která ukazuje jaké jsou výhody PWA aplikací a jejich rychlá instalace přímo z webu. Nově lze při instalačních banerech v prohlížeči na Androidu zobrazovat více informací a dokonce screenshoty a zvýšit tak šanci že si uživatel přidá web jako aplikaci do svého telefonu a to jedním kliknutím.

Creative Cloud online s Photoshopem

Poslední přednášku, kterou bych vyzdvihl je od Thomase Steinera, který ukazuje jak se povedlo vytvořit webovou verzi Photoshopu. Ta běží kompletně v prohlížeči a zde můžeme vidět obrovský posun co web jako platforma dokáže.

Přednášek bylo na samotné konferenci samozřejmě více, pokud vás zajímaj najdete je na YouTube kanále Google Chrome Developers a nebo v rámci kanálu Android Developers.

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz