Chrome Dev Summit 2018

Lubomír Blažek — 18. Listopad 2018
V San Franciscu se minulý týden konal Chrome Dev Summit, kde vývojáři chromu s dalšími klíčovými vývojáři ukazovali novinky ze světa webových technologií. Pojďme se podívat na to, co je nového.

V San Franciscu se minulý týden konal Chrome Dev Summit, kde vývojáři chromu s dalšími klíčovými vývojáři ukazovali novinky ze světa webových technologií. Pojďme se podívat na to co je nového.

PageSpeed a rychlostní nástroje

Poměrně větší změna nás čeká u nástroje Google PageSpeed Insights, který nyní přechází na Lightouse. Ten je ve vývoji už poměrně dlouho a přináší spoustu novinek oproti již stařičkému PageSpeed.

Letos byla představena na I/O 2018 nová verze Lighthouse 3.0, nyní už je skoro na světě verze 4.0 - ta nyní běží nově v PageSpeed. Lighthouse oproti PageSpeed dělá mnohem podrobnější a přísnější audit. To znamená i to, že laťka rychlosti rychlého webu se opět o něco zvedla. Pokud chcete mít ohodnocený web jako rychlý, musíte se dostat mezi skóre 90-100.

Lighthouse u našich projektů používáme pravidelně v našich automatizačních nástrojích už od začátku roku, takže nejlepší skóre je pro nás priorita.

Houdini, nové CSS Paint API v akci

Je libo vlastní CSS vlastnosti? O to se postará Houdini, nové API možnosti pro práci s CSS. Největší problém prohlížečů je rozdílná podpora CSS vlastností, jeden má to a druhý ne. Tak proč si nenapsat vlastní CSS vlastnost, kde si můžete vytvořit cokoliv geometricky možné a v každém prohlížeči se s jistotou zobrazí to samé. To by bylo super, bohužel podpora např. Paint API je zatím velice malá - zatím jen Chrome a Opera. Za mě měl Surma určitě jednu z nejzajímavějších prezentací na summitu.

Squoosh, webová aplikace na optimalizaci obrázků

Jedná se o nástroj na optimalizaci obrázků v reálném čase. Squoosh.app je výborná ukázka toho, co dnes dokaží moderní webové technologie jako PWA, Service Worker, Web Worker, formát WebP apod. V Chromu si tuto aplikaci můžete jednoduše nainstalovat snadno nativně, na jeden klik. Na to, jak se tato webová aplikace dělala, se můžete podívat v následujícím videu.

Nová doména web.dev

Google spustil novou doménu web.dev, kde lze nalézt spoustu typů jak zrychlit a vylepšit webovou aplikaci nebo prezentaci.

Mimo jiné bude možné nově koupit doménu .dev, možnost registrace by měla být někdy začátkem roku 2019, cena ještě není známa.

Další zajímavé přednášky

Můžu tu vyprávět do podrobna o všech přednáškách, ale myslím si, že je to zbytečné. Spíš doporučím ještě pár přednášek které si myslím, že stojí za zhlédnutí.

Všechy videa ze summitu a mnoho dalšího naleznete na oficiálním Youtube kanálu Google Chrome Developers.

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz