Jaký je rozdíl mezi webovou a mobilní aplikací?

Lubomír Blažek — 25. Leden 2023
S rozvojem technologií se možnosti vytváření digitálních produktů nesmírně rozšířily. Mnoho firem se dnes musí rozhodnout, zda vytvořit webovou, nebo mobilní aplikaci. Jak ale poznat, které řešení je pro vás a vaši firmu to pravé? Prozkoumáme rozdíly mezi těmito dvěma typy aplikací a pomůžeme vám určit, která je pro vás nejlepší.

Co je webová aplikace?

Webová aplikace je aplikace, která běží na webových stránkách, nikoli v zařízení uživatele. Pro přístup k ní uživatelé jednoduše otevřou prohlížeč, zadají adresu URL webu a přihlásí se, aby získali přístup k obsahu. Webové aplikace jsou obvykle kódovány v HTML5, JavaScriptu nebo CSS, což usnadňuje jejich vytváření a údržbu. Jednou z hlavních výhod webových aplikací je, že nevyžadují stahování; uživatelé mohou jednoduše navštívit váš web a začít aplikaci ihned používat, aniž by museli cokoliv instalovat. Poměrně snadno vyvíjejí a udržují, protože všichni uživatelé přistupují ke stejnému kódu najednou na více zařízeních. Kromě toho lze snadno a rychle provádět aktualizace.

Co je mobilní aplikace?

Na rozdíl od webových aplikací běží mobilní aplikace nativně na zařízeních uživatelů, jako jsou chytré telefony a tablety. To znamená, že uživatelé si je musí nejprve stáhnout z obchodu s aplikacemi, aby je mohli používat. Vyžadují také větší úsilí při vývoji než webové aplikace, protože musí být optimalizovány pro různé typy zařízení a platforem. To také znamená, že aktualizace mobilní aplikace vyžaduje její odeslání do obchodu s aplikacemi ke kontrole, než může být vydána - což může trvat i týdny v závislosti na použité platformě. Na rozdíl od webových aplikací je do mobilní aplikace daleko snazší zakomponovat funkce, jako jsou push oznámení, které mohou pomoci udržet zákazníky v kontaktu s vaším produktem nebo službou, i když je aktivně nepoužívají. Nebo také funkci sledování polohy GPS a fotoaparátu. Tyto funkce je možné použít také u webové aplikace, ale jejich implementace je mnohem náročnější a nákladnější. 

Která aplikace lépe podpoří váš byznys?

Závěrem lze říci, že jak webové aplikace, tak mobilní aplikace mají své jedinečné výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při rozhodování o tom, jaký typ aplikace pro svou firmu vytvoříte. Když budete přesně vědět, jaký typ uživatelského prostředí chcete poskytnout, hodně vám to pomůže při tomto důležitém rozhodování.

Pokud hledáte něco, co se rychle a snadno vyvíjí a zároveň poskytuje zákazníkům přístup z jakéhokoli zařízení s připojením k internetu, pak pro vás může být vhodná webová aplikace. Pokud však potřebujete něco funkčně bohatšího nebo přizpůsobeného speciálně pro mobilní zařízení, pak by možná vašim potřebám lépe vyhovovala nativní mobilní aplikace. Ať tak či onak, pokud jsou oba typy aplikací správně provedeny, mají obrovský potenciál pomoci růstu vašeho podnikání. Pokud hledáte řešení "vše v jednom", pak by pro vaši firmu možná mělo smysl mít obě! Tato varianta je momentálně velmi oblíbená. Webové a mobilní aplikace se totiž navzájem skvěle doplňují a za jejich pomoci dosahuje podnikání nejlepších výsledků.

Pokud máte o tvorbu webu nebo vývoj webových aplikací zájem, tak nás neváhejte kontaktovat. Postaráme se o celý proces od výběru technologie či formy přes první návrhy designu až po nasazení mezi uživatele. V Newlogic vám pomůžeme se rozhodnout co nejlépe pro potřeby vaší společnost. 

Chci konzultovat vývoj vlastní aplikace

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz