Aktualizace našich serverů - HTTP/2, PHP7.4, FastCGI

Lubomír Blažek — 4. Leden 2021

Ještě koncem minulého roku u nás proběhla aktualizace našich serverů, kdy jsme přešli na nejnovější verzi Apache a aktivovali HTTP/2 protokol. K tomu jsme aktualizovali všechny PHP verze a přidali PHP 7.4. Co s aktualizací přichází nového? Především vyšší rychlost a stabilita. HTTP/2 protokol je nyní samozřejmě aktivní i pro všechny naše klienty.

HTTP/2

Jedná se o novou verzi protokolu, který slouží pro komunikaci mezi prohlížečem a serverem. Doposud se na webu používal protokol HTTP/1.1, který je starý už 20 let. Podpora pro HTTP/2 byla do Apache přidána v roce 2015, od té doby jsme situaci ohledně protokolu pečlivě sledovali. Nyní už je vše okolo protokolu stabilní a je možné ho využít i na našich serverech. Podle W3Techs nový HTTP/2 protokol už používá 49% z 10 milionů největších stránek.

Bezpečnost

Protokol HTTP/2 je v podstatě nástupcem HTTPS, ten je postaven na starší verzi protokolu HTTP/1.1. Stránky proto musí být zabezpečené SSL certifikátem a spojení je tak šifrované a zabezpečené. Pokud stránky nemají SLL certifikát, tak se použije starší verze protokolu HTTP/1.1.

Rychlost

Další výhodou nového protokolu je zaměření na rychlost. Protokol je binární, to znamená že se rychleji parsuje a přenáší. Největší výhodou je podpora zpracovávání více požadavků a odpovědí najednou, takzvaný multiplexing. Dalšími vylepšeními je server push, prioritizace a mnoho dalšího.

PHP 7.4

Nová verze PHP vyšla už koncem roku 2019 a mezi její hlavní přednosti patří rychlost a stabilita. Tato verze přináší také mnoho nových vlastností pro programátory, jejich výčet lze nalézt například ve článku zde. Tuto verzi začneme již brzy využívat u nových projektů, stávající projekty běží na verzích 7.3.21, 7.1.33 a 5.6.40

FastCGI

Všechny naše projekty nově také běží na FastCGI, jedná se o protokol který se stará o komunikaci mezi serverem a PHP. Tento protokol jsme postupně nasazovali u všech našich projektů za poslední rok. Jeho nasazení bylo klíčové k stabilnímu použití HTTP/2. Předností FastCGI je lepší rychlost, což je patrné už z názvu.

Porovnání rychlosti verzí PHP lze vyčíst z obrázků niže, větší číslo znamená lepší rychlost. Další velkou verzí PHP bude verze 8, ta by měla přinést ještě větší zrychlení a další zásadní změny, na které se už těšíme.

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz