Zúčastnili jsme se konference FrontKon 2023

Lubomír Blažek — 30. Říjen 2023
V říjnu letošního roku jsme se s částí našeho vývojářského týmu zúčastnili prvního ročníku konference FrontKon, které se zúčastnilo 400 návštěvníků. Čekala nás řada zajímavých přednášek a diskuzí zaměřených na aktuální trendy v oblasti frontend vývoje.

FrontKon se uskutečnil v krásném prostředí kongresového centra a nabídl nám nejen možnost rozšířit své znalosti, ale také navázat kontakt s dalšími profesionály ze stejného odvětví. Přednášek bylo opravdu mnoho a byli rozděleny do třech místností. Dvě z nich, konkrétně Stage F a Stage E jsou na video záznamu, takže pokud máte o toto téma zájem, můžete si přehrát tyto přednášky na YouTube komunity Frontendisti.

Jednou z těch zajímavějších přednášek byla na téma Stav a budoucnost JS frameworků, kde proběhla diskuze moderovaná Martinem Michálkem. Triem účastníků byli Libor Vaněk, Riki Fridrich a Petr Glaser. Této diskusi předcházela krátká úvodní přednáška s názvem Současný stav frontendu, aneb „Možná že nepotřebujete React” od Libora Vaňka.

Toto téma je zajímavé vzhledem k tomu, jak teprve teď moderní frameworky dospívají a s nimi i webové standardy, které se stále posouvají dopředu. Pro nás je to i potvrzení toho že jsme se v Newlogic vydali správnou cestou a zůstali u stabilních standardů, kde náš hlavní focus byl na stabilitu a rychlost. Frameworky jako React a Next.js, mají dle našeho názoru stále velké mezery vzhledem k častým iteracím zásadních změn a v rychlosti zatím nemůžou konkurovat progresivnějším frameworkům jako třeba Astro nebo Qwik, a PHP frameworkům Nette nebo Laravel.

Další zajímavá přednáška byla na téma Jak se nezabít při práci s designerem 2.0, která byla především důležitá pro inspiraci a ukázku toho jak by měla fungovat práce mezi designerem a vývojářem a kde obě strany můžou často dělat chyby.

Celkově lze říci, že účast na FrontKonu byla pro náš vývojářský tým velmi inspirativní a užitečná. Konference nám umožnila rozšířit naše znalosti, získat náhled do aktuálních trendů a technologií v oblasti frontendu a navázat kontakt s dalšími profesionály ze stejného odvětví. Těšíme se na další ročník FrontKonu a věříme, že nám přinese stejně cenné zkušenosti jako letošní.

 

ViteConf

Mimo jiné se týden předtím taky odehrávala mezinárodní online konferneceViteConf, kterou jsme taky aktivně sledovali. Tato událost byla rovněž plná zajímavých přednášek a řečníků, kteří jsou uznávanými odborníky ve svém oboru a tvůrci mnoha populárních frameworků.

Přednášek je opravdu mnoho a všechny je najdete také na YouTube, ale kdybychom si měli vybrat která nás nejvíce zaujala tak je to představení View Transitions ve frameworku Astro od Freda Shotta. Ten ve své přednášce představuje novou nativní webovou technologii, která na web přináší pestré animace při procházení mezi stránkami. Tuto novinku aktivně sledujeme a chceme v budoucnosti používat.

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz