Hybridní nebo nativní vývoj aplikace?

Lubomír Blažek — 22. Listopad 2023
Vývoj mobilních aplikací je v dnešní době nezbytným krokem pro firmy, které chtějí oslovit stále rostoucí počet uživatelů chytrých telefonů. Při rozhodování o vývoji aplikace se často dostáváte do situace, kdy musíte vybrat mezi dvěma hlavními přístupy: hybridním a nativním vývojem.

Každý z těchto přístupů má své vlastní charakteristiky a přináší různé výhody a nevýhody. V tomto článku se podíváme na oba tyto přístupy a poskytneme vám návod, jak zjistit, který z nich je pro váš projekt nejvhodnější.

Hybridní vývoj aplikace

Hybridní vývoj aplikace zahrnuje použití webových technologií k vytvoření aplikace, která běží na různých platformách prostřednictvím kontejneru (tzv. WebView). Tento kontejner může být následně distribuován na více operačních systémech, včetně iOS a Android.

Výhody hybridního vývoje:

  1. Jednotný vývoj pro více platforem: Jedna kódová báze může být použita pro více platforem, což šetří čas a náklady na vývoj. Můžete mít tak jednu aplikaci, která je dostupná úplně všude - webový prohlížeč, desktopová aplikace i mobilní aplikace.
  2. Snadnější správa: Aktualizace a údržba aplikace je mnohem jednoduší, protože není potřeba složitě řešit každou platformu zvlášť.
  3. Rychlý vývoj: Vývojáři s dovednostmi ve webových technologiích mohou rychle vytvářet aplikace a využívat jejich dosavadní znalosti.
  4. Podpora pro zařízení: Mnoho hybridních frameworků poskytuje rozhraní pro přístup k hardwarovým zařízením, jako jsou fotoaparáty, senzory a další.

Nevýhody hybridního vývoje:

  1. Omezená výkonnost: Hybridní aplikace mohou trpět nižší výkonností a rychlostí oproti nativním aplikacím. Avšak webové technologie jdou stále dopředu a jsou rychlostí nativních aplikací čím dál blíž a na nových zařízeních není tento rozdíl prakticky znát.
  2. Omezená funkcionalita: Výjimečně se může stát, že některé pokročilé funkce zařízení nejsou dostupné pro danou platformu ve formě rozšíření a je třeba je implementovat znovu.

Nativní vývoj aplikace

Nativní vývoj aplikace znamená vytvoření aplikace pro konkrétní operační systém, jako je Android nebo iOS, pomocí jazyků a nástrojů specifických pro danou platformu.

Výhody nativního vývoje:

  1. Maximální výkonnost: Nativní aplikace dosahují nejvyššího možného výkonu a rychlosti, což je klíčové pro náročné aplikace, jako jsou hry a graficky náročné aplikace.
  2. Plný přístup k funkcím zařízení: Nativní aplikace mají neomezený přístup ke všem funkcím zařízení, což umožňuje vytvářet komplexní a bohaté aplikace.

Nevýhody nativního vývoje:

  1. Dvojnásobný vývoj: Pro pokrytí více platforem je třeba vyvíjet a udržovat dvě různé kódové báze, což může být časově i finančně náročné, jedná se tak o dvojnásobný náklad na vývoj.
  2. Složitější správa: Aktualizace a správa dvou nebo více různých kódových bází mohou být komplikované.
  3. Vyšší náklady: Nativní vývoj může být dražší, zejména pokud vyžaduje specializované znalosti pro každou platformu. Na obě platformy je vyžadován specialista, který rozumí jazykům a nástrojům specifických pro danou platformu.

Jak se rozhodnout

Výběr mezi hybridním a nativním vývojem závisí na konkrétních potřebách vašeho projektu. Následující otázky vám pomohou lépe se rozhodnout:

  1. Jaká je povaha vaší aplikace? Je to jednoduchá informační aplikace nebo složitá hra?
  2. Jaký je váš rozpočet? Jaké finanční a lidské zdroje máte k dispozici?
  3. Potřebujete rychlé uvedení na trh? Hybridní vývoj může být násobně rychlejší než nativní.
  4. Chcete-li vytvořit aplikaci pro více platforem, co je vaší prioritou? Rychlost vývoje, výkonnost, nebo plná funkcionalita?
  5. Jaký je váš dlouhodobý plán pro aplikaci? Předpokládáte, že budete pravidelně aktualizovat aplikaci a rozvíjet její funkce?

Rozhodnutí mezi hybridním a nativním vývojem není jednoduché, ale pečlivé zvážení všech faktorů vám pomůže najít nejlepší řešení pro váš projekt. Nezapomeňte, že není nutné se držet pouze jednoho přístupu – někdy může být ideální kombinace hybridního a nativního vývoje, v závislosti na konkrétních potřebách aplikace.

Nativní aplikace lze také vyvíjet multiplatformě pomocí řešení jako React Native nebo Flutter, více se můžete dozvědět v našem článku Vývoj nativních a webových aplikací.

Mám zájem o vývoj vlastní aplikace

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz