Vývoj nativních a webových aplikací pomocí Capacitor a Vue

Lubomír Blažek — 1. Září 2023
Pro efektivní vývoj aplikací máme osvědčený postup. Způsobu jak vyvíjet nativní aplikace je několik, všechny je známe a víme jaký vybrat.

Jednotlivý vývoj pro platformy iOS a Android je většinou náročná a drahá záležitost. Každá platforma má vlastní programovací jazyk, pro iOS je to Swift a pro Android je to Kotlin nebo Java.

Je tak vlastně nutný vývoj dvou aplikací, což nemusí být vždy úplně ideální a hlavně je to časově velice náročné.

Multiplatformní vývoj aplikací

Proto je mnohem více ekonomické psát aplikace multiplatformě a to lze mnoha ověřenými způsoby.

React Native

Je vytvořený firmou Facebook a jedná se o způsob psaní aplikací kde se vstupní zdrojový kód píše v jazyku Javascript a pomocí oblíbeného frameworku React. Výstupem je však nativní kód pro obě platformy iOS i Android. Proto je pak veškeré vykreslování aplikace zcela nativní. Tím pádem se aplikace chová a vypadá stejně jako kdyby byla psaná pro každou platformu zvlášť a prakticky nepoznáte žádný rozdíl.

Známé aplikace v React Native jsou např. Facebook, Microsoft Office / Teams / Outlook, Skype, Discord apod.

Jelikož je React webový framework, tak máte ve finále výstup pro všechny tři platformy - Android, iOS i Web.

Flutter

Podobné řešení jako React Native, ale tentokrát od firmy Google. Zdrojový kód je však psaný v novém jazyce Dart, takže adopce tohoto řešení může být náročnější vzhledem k nutnosti umět další jazyk. Aplikace je psaná v jednom jazyce a výstupem jsou opět tři platformy - Android, iOS a Web.

Mezi známé aplikace ve Flutter patří aplikace od společností jako Google, Philips, Toyota, eBay, BMW apod.

Capacitor

Dalším řešením je Capacitor, naopak od obou výše zmíněných řešení využívá pro vykreslování webové jádro. Proto si lze s sebou do projektu vzít jakýkoliv webový framework. Aplikace se píší v jazycích jako klasické webové projekty, takže pro webové vývojáře je to velice výhodné a efektivní.

My jsme si jako framework vybrali Vue. To má nad ostatními webovými frameworky jako React mnohé výhody a je velice oblíbené. Hlavně však svojí jednoduchostí, stabilitou, rychlostí a dokumentací. Výstup aplikace je pak opět pro všechny tři platformy - Android, iOS a Web. A stejně jako u předchozích řešení prakticky nepoznáte rozdíl mezi tím kdyby aplikace byla napsaná pro každou platformu zvlášť.

Mezi známé aplikace napsané přes Capacitor patří aplikace od společností jako Burger King, Disney, Microsoft

PWA

Poslední možností je vytvořit web jako Progresivní Webovou Aplikaci, velice výhodné např. pro E-shopy, aby nebylo potřeba zbytečně vytvářet Web i Aplikaci zvlášť. Obyčejný web je tak rozšířený o nativní funkcionality a lze ho nainstalovat do telefonu přímo z prohlížeče.

Navíc lze řešení i zkombinovat s Capacitorem a web rovnou umístit i na Google Play a App store.

Osvědčený postup

Pro některá řešení jsme zvolily řešení jako PWA a je to pro nás ve skutečnosti standard pro to aby weby byli instalovatelné pomocí prohlížeče jako aplikace.

A pro vývoj vyloženě nativních aplikací jsme zvolili řešení přes Capacitor a toto řešení používáme již mnoho let a můžeme tak zaručit, že se jedná k kvalitní a osvědčený postup. Umíme v aplikacích řešit nativní funkcionality jako push notifikace, využití fotoaparátu, geolokace a mnoho dalšího.

Aplikace pak publikujeme buď pod náš vývojářský účet Newlogic Digital na Google Play a Apple App Store. Nebo aplikace lze publikovat pod vlastní vývojářský účet. V obou případech připravíme info grafiku pro jednotlivé stránky obchodů.

Chci konzultovat vývoj vlastní aplikace

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz