WebVR, virtuální realita i na webu

Lubomír Blažek — 1. Září 2017
Technologie virtuální reality je v dnešní době čím dál více populární a v blízké budoucnosti bude standardem i na webu. WebVR je otevřený standard, díky kterému je možné používat virtuální realitu i v prohlížečích.

Technologie virtuální reality je v dnešní době čím dál více populární a v blízké budoucnosti bude standardem i na webu. WebVR je otevřený standard, díky kterému je možné používat virtuální realitu i v prohlížečích.

Mobilní VR

Vlastníte dotykový mobilní telefon? Pokud ano, tak si možná ani neuvědomujete, že právě i váš telefon podporuje virtuální realitu. Veškerá mobilní zařízení s větším displejem a polohovým senzorem můžou být použita pro jednoduché VR. Např. pomocí Google Cardboard máte VR za pár korun a můžete se pustit do světa virtuální reality.

Lepší náhlavní soustavy už jsou pak trošku dražší, ale pořád se dají sehnat v rozumné ceně, např. Samsung Gear VR nebo Google Daydream se dají sehnat od 1 800 Kč. Fungují podobně jako jednoduchý Cardboard, ale v mnohem pohodlnějším materiálu a i s ovladačem.

No a pak tu samozřejmě máme drahé soustavy jako HTC Vive, Oculust Rift, Playstation VR apod. které vám nabídnou mnohem komplexnější VR zážitek.

WebVR

Co mají všechno tyto zařízení společného? Všechny podporují WebVR. Co to znamená? Díky této technologii můžeme použít takovéto zařízení i při procházení stránek na webu. Technologie je to nová, takže takových stránek ještě moc nenajdeme, ale v budoucnu je zcela možné třeba i celou stránku udělat ve Virtuální Realitě. Což by bylo asi trošku nepraktické, spíš než celých stránek se dočkáme drobných prvků na stránkách jako např. videa, fotky nebo hry ve VR. U videí ta možnost dneska už částečně je, např. na YouTube nebo na Facebooku najdeme videa v 360 stupních, takže můžeme nasadit VR a rozhlížet se ve videu na všechny strany. A to samé lze aplikovat na fotografie a další prvky na stránkách.

A jak je na tom podpora v prohlížečích? Zatím není moc velká, na stolních počítačích WebVR zatím podporuje nově jen Firefox, ale v blízké budoucnosti bychom se měli dočkat podpory i v prohlížečích Chrome, Opera a dalších. V mobilních zařízeních WebVR podporují zatím jen prohlížeče Chrome a Samsung Internet. Více o podpoře v prohlížečích lze naleznout na WebVR.Rocks

Ještě než přišlo WebVR tak na webu bylo WebGL (velká náhrada za Flash), grafické vykreslovací jádro pomocí kterého lze vykreslovat komplexní 3D grafiku a to vše lze nyní pomocí WebVR také přenést do virtuální reality. Za pomocí knihoven jako Three.js a A-Frame lze na webu nyní vytvořit v podstatě cokoliv nás napadne.

Ukázky

Co lze ve 3D a ve WebVR na webu udělat, včetně našeho menšího dema s NewLogic logem přeneseného do virtuální reality.

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz