AMP technologie, na které je postaven náš nový blog

Lubomír Blažek — 17. Červen 2017
Náš nový blog je postavený na nových technologiích od Googlu. Jednou z těchto technologií je AMP (Accalareted Mobile Pages), která je hojně používaná u webů s aktualitami a novinkami nebo například pro blogy.

Náš nový blog je postavený na nových technologiích od Googlu. Jednou z těchto technologií je AMP (Accalareted Mobile Pages), která je hojně používaná u webů s aktualitami a novinkami nebo například pro blogy.

 

AMP - co to vlastně je?

AMP se zaměřuje na to nejrychlejší načítání stránek na mobilních zařízeních, ale může z toho těžit i klasický prohlížeč na pc. Tato technologie používá striktní a moderní postupy, aby se stránka načítala co nejrychleji. Například rychlejší načítání stylů tím že jsou přímo vložené do stránky a nenačítají se samostatně. Dalším důležitým faktorem je zákaz používání vlastního JavaScriptu, což ale může stránku významně omezit na funkcionalitě, Tento přístup a technologie se nemusí hodit pro každý projekt. V AMP je kladen důraz používání JavaScript knihovny dodávané s AMP projektem, které jsou ověřené a optimalizované.

Dalším důležitým faktorem je cacheování v AMP CDN. To znamená, že celé stránky včetně JavaScriptu se načítají sdíleně ze serverů Googlu po celém světě. Pokud např. uživatel navštíví jiné AMP stránky, tak při návštěvě naší stránky se nám už některý sdílený obsah jako JavaScript přednačte z předchozích stránek.

 

Mobil first!

AMP je tedy hlavně používané u informačních statických stránek jako jsou stránky o aktualitách, novinové portály, blogy apod. A to hlavně pro lepší přístupnost na mobilních zařízeních. Pokud na telefonu budete vyhledávat v Googlu, takovou stránku s AMP technologií poznáte podle toho, že se u ní zobrazí ikonka s bleskem. Takové weby jsou ve výsledcích vyhledávání zvýhodněné a umístují se na předních pozicích.

Podobnou ikonku pak můžeme najít i v aplikaci Facebooku, ale zde je použitá podobná konkurenční technologie Facebook Instant Articles, o této technologii si také popovídáme v dalším článku.

 

PWA (Progresivní Webové Aplikace)

Další technologie je PWA (Progresivní Webové Aplikace), což znamená, že stránky se vlastně chovají jako nativní aplikace a fungují i bez připojení k internetu. Pokud na stránky budete chodit často, tak vám prohlížeč sám nabídne, jestli si web nechcete přidat na plochu jako aplikaci. Kouzlo je v tom, že není potřeba nic instalovat. Díky tomu se zvýší konverzní poměr stránek, protože uživatel má web neustále po ruce a nemusí kvůli tomu ani používat prohlížeč, navíc vše funguje rychle a offline.

Tato technologie ale zatím nefunguje napříč všemi zařízeními. Třeba přidání aplikace je dostupné jenom v prohlížeči Chrome v zařízeních s Androidem. V ostatních prohlížečích PWA zatím funguje částečně, především jsou stránky dostupné offline, ale nepřidáte si je jako aplikaci. Ale svítá na lepší mobilní časy a Apple už pracuje na tom, aby toto bylo možné i na iOS zařízeních.

Tyto dvě technologie tak zajišťují, aby naše stránky byly na mobilních zařízeních dostupné co nejrychleji, i na pomalých zařízeních a byli snadno přístupné bez internetu jako aplikace, takže naše články se vám v metru nikdy neztratí.

Lubomír Blažek
Technical Director

Má rád aplikace, má rád aplikování nových technologií, má rád cukr a kvalitní zadání. Luboš rád přispívá o novinkách a věcech, které každý druhý nemá. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz