Variabilní fonty - Budoucnost nejen webových fontů

Ondra Vocilka — 1. Září 2017
Není to tak dlouho, co jsem se doslechl od kamaráda – absolventa typografické školy, o nové technologii - variabilních fontů. Velmi mě to zaujalo a řekl jsem si, že o této chystané novince nasbírám informace a o ty se s vámi rád podělím.

O co jde?

V listopadu roku 2016 na konferenci ATypl ve Varšavě byl světu představen nový typ písma: Variabilní font. Společně vyvíjený firmami Apple, Google, Microsoft a Adobe. Variabilní font, tedy písmo, jak uvedl John Hudson „ Je jeden soubor písma, který se chová jako několik písem“. Představte si tedy, že díky jednomu samostatnému souboru písma získáte nekonečnou variabilitu tloušťky, šířky a jiných atributů písma. Vzhledem k tomu, jak je typografie v grafickém a hlavně ve webovém designu na vzestupu, určitě se jedná o revoluční věc – představte si, co to znamená pro grafické návrhy.

Adaptivita fontů, z toho co jsem se dočetl, v podstatě nezná mezí. Už se nebude spoléhat jen na základní řezy písma, vy si budete moct vzít například váš oblíbený font a velmi jemně měnit jeho vzhled - výšku, šířku, tloušťku, dokonce zaoblení a podobně. Představte si, že budete moci měnit kering (mezery mezi písmeny) tak, že se vám písmo nikdy neslije, prostě se přizpůsobí tak, jak to designer fontu zamýšlel. To vše se bude dít například na webu.

Zde je malá ukázka, jak adaptivní font funguje.

Vývoj a spolupráce

Jak už jsem zmínil, na variabilních fontech spolupracují čtyři přední softwarové firmy. Krom těchto zmiňovaných firem, které pracují převážně na renderovacím enginu, který je mimořádně náročný, je do projektu potřeba zahrnout dostatečně širokou základnu typografů, kteří budou variabilní fonty vytvářet a své původní fonty budou schopni variabilnímu fontu přizpůsobit. Pravděpodobně pomocí nějakého nástroje na převod Open typových druhů fontů na variabilní fonty. Zajímavé bude sledovat, jak si poradí s obchodními aspekty variabilních fontů, ovšem to už se řešilo s webovými fonty. Myslím, že se najde rozumné řešení.

Potřebujeme prohlížeče a návrhový software na podporu renderovacího enginu. Je to skvělé, pokud lze technicky vykreslit variabilní fonty, ale bude záležet na tom, aby se náš oblíbený software rozhodl použít ten správný vykreslovací engine.


To může chvíli trvat - do webových prohlížečů to trvalo poměrně dlouho, než bylo možné přejít z GDI na DirectWrite na Windows. Ale dostali jsme se tam! Podívejte se na to takto: Celá pracovní skupina zahrnuje lidi, jejichž firmy vytvářejí prohlížeče Chrome, Safari a Edge, stejně jako nejpopulárnější designový software na světě - Adobe.

Lidé potřebují způsoby, jak tyto nová písma navrhovat. Pokud je budeme používat na webu, bude potřeba definovat příslušné vlastnosti a hodnoty jako součást standardu CSS. To bude pro zobrazování na webu stěžejní.

Co je na tom tak skvělé?

Zaprvé, že dnes musíte stáhnout samostatný soubor pro každý řez fontu. A za druhé, že tyto soubory mohou být dost velké. Variabilní fonty řeší oba problémy tím, že v podstatě přilepí vše do jediného vysoce optimalizovaného souboru.

Jeden síťoví request o jeden soubor pro všechny tloušťky a styly písma - to je docela velká věc. Mělo by tak odpadnout pomalé stahování v FOUT a FOIT; Variabilní písma představují tedy významný krok při minimalizaci těchto nepříjemností.

Co se týče vylepšení výkonu, které mají variabilní fonty nabízet, příklad uvedený v prezentaci OpenType 1.8 mluví sám za sebe: Pět řezů písma Segoe UI přidá až 657 KB v pěti samostatných souborech písma. Kombinace do jediného proměnlivého fontu, zmenší velikost na 199kB souboru a přitom vyprodukuje stejnou, ne... větší škálu možností řezů než původních 5 souborů písma. To je optimalizace o úctyhodných 70%.

Dvě nové webové technologie, které se již ve volně používají, budou mít prospěch z variabilních písem. První, HTTP / 2, sníží režii sítě a zpřístupní komunikaci mezi prohlížečem a serverem mnohem efektivnějším způsobem, tím, že do teď požaduje více souborů namísto jednoho souboru. Druhý, WOFF2, již podporovaný většinou hlavních prohlížečů, bude komprimovat soubory písma až do neuvěřitelně malých velikostí, čímž se zvýší výkon.

 

Méně stahování, více typografie

Budeme moci používat mnohem širší škálu šířek a stylů beztrestně. Tam, kde jsme se dříve museli zdržet používání mnoha různých řezů, abychom se vyhnuli dlouhým časům stahování a špatného výkonu, brzy budeme schopni všechny tyto technické detaily při rozhodování ignorovat. Kreativita, nikoli technické omezení, bude vést k výběru písma. 

Optimalizace pro starší prohlížeče

Když hovoříme o technických omezeních, je zde otázka, jak se všichni weboví vývojáři obávají: A co starší prohlížeče? Co se stane, když prohlížeč bez podpory narazí na variabilní písmo? Naštěstí lidé, kteří pracují na této problematice na to mysleli vytvořili náhradní mechanismus přímo pro tyto účeli: variabilní písmo bude pracovat jako obyčejné písmo, používající hlavní font pro všechny varianty, které se objevují na webové stránce.

A moderní prohlížeče? Jaké nástroje použijeme k manipulaci s variabilními fonty? Vzhledem k tomu, že nový formát byl právě ohlášen, CSS vývojáři pochopitelně neměli dostatek času pro navržení vhodných nástrojů. Jak poznamenal John Hudson: "Členové pracovních skupin variabilních fontů a W3C CSS jsou v kontaktu a variabilní písma jsou v pořadu jednání schůze W3C TPAC. Témata budou zahrnovat nejen mechanismy explicitně specifikovat instance v CSS, ale také umožnit podmíněnou dynamickou (citlivou) webovou typografii s variabilními písmy."

Odpovědná typografie

Odpovědný webový design měl obrovský dopad na to, jak budeme vytvářet webové stránky pro moderní web, a variabilní fonty mají potenciál učinit totéž pro citlivou typografii.

Písmo bude se bude moct smršťovat, růst a zesilovat nebo zůžovat bez problémů. Není nutné stahovat nové písmo pro každou variaci. Variabilní písma mohou programově vygenerovat přesné variace, které potřebujete, a budou schopny rychle reagovat na faktory ovlivňující čitelnost - například velikost pohledu, vzdálenost, kontrast, okolní světlo a uživatelské preference.

Průběžné změny tloušťky a šířky napříč více osami. Ilustrace CJ Dunn pomocí Dunbar

Průběžné změny hmotností a šířky napříč více osami. Všechny ilustrace CJ Dunn pomocí Dunbar.

 

Jedná se o jeden z nejzajímavějších aspektů variabilních písem; Jeho vliv na citlivý design nemůže být nic menšího než obrovský. Čekají nás zajimavé časy!

 

Budoucnost webových fontů

Zavedení variabilních fontů je milníkem v historii digitální typografie, která už nám vůči rychlosti vývoje webů trochu zkostnatěla. Písmo se konečně přizpůsobí povaze našich obrazovek a technologii, která je naplňuje obsahem.

Vývojáři jistě objeví nové strategie ve formě návrhových nástrojů a pravidel CSS, které otevírají všechny nové způsoby experimentování, přizpůsobování a vytváření.

My designeři z New Logic už se na tento nový druh písma velice těšíme a určitě budeme mezi prvními testery při navrhování webů s variabilním fontem. Vy toho můžete být součástí a mít od nás nadčasový web již velmi brzy!

Ondra Vocilka
Grafik

Celé dny tráví mezi písmeny, ale nepíše, celé noci tráví mezi fotkami, ale nefotí.. Ondra skládá vizuální prvky tak, aby se k sobě hodily, vypověděly vše co mají a bylo to krásné. Ondra navrhuje webovou grafiku, tiskoviny, loga, cokoliv je potřeba vykreslit. 

Chcete vědět více?
Ozvěte se nám na info@newlogic.cz

Přihlašte se
k našemu newsletteru.

Děkujeme, nyní jste přihlášení k newsletteru!
Jejda, něco se nezdařilo, možná už je váš email přihlášený
Obchodní oddělení+420 776 872 777
Kontaktní e-mailinfo@newlogic.cz